Airfryer schoonmaken

Ziet u er tegenop om uw Airfryer schoon te gaan maken? Waarschijnlijk komt dat door de ervaring die u heeft met het schoonmaken van uw conventionele frituurpan. Het schoonmaken van een ouderwetse frituurpan is namelijk niet het mooiste klusje dat er is, een vieze lucht en een vet apparaat, heel herkenbaar.

Hoe maak je de Airfryer schoon?

Het schoonmaken van een Airfryer is een eenvoudige klus. Met name de Philips Airfryer is eenvoudig schoon te maken. Doordat er geen frituurvet of frituurolie in het apparaat zit, bevindt zich geen vette aanslag op het apparaat wat in principe al een groot pluspunt is. De mand en de pan (opvangbak) zijn eenvoudig te verwijderen en niet geheel onbelangrijk: de onderdelen zijn volledig vaatwasser bestendig. Het schoonmaken van de Airfryer is dus een “fluitje van een cent” vergeleken met het schoonmaken van een conventionele frituurpan. Het is aan te raden om de mand en pan minimaal 30 minuten te laten af koelen voordat u begint met het schoonmaken.

Gebruikt u een andere Airfryer dan de Airfryer van Philips? Kijk dan in de gebruiksaanwijzing of uw mandje en pan ook vaatwasser bestendig zijn.

Airfryer schoonmaken met de hand

Geen vaatwasser? De Airfryer is ook prima handmatig schoon te maken. Fabrikant Philips raadt aan om het mandje 10 minuten in de spoelbak of Airfryer-pan te laten weken. Gebruik hiervoor warm water in combinatie met afwasmiddel. Zowel de pan als het mandje kunnen worden schoongemaakt met een zachte borstel of  zacht sponsje. Het is niet aan te raden om de pan schoon te maken met een harde borstel s of schuursponsjes. Deze kunnen de antiaanbaklaag namelijk aantasten. Dit geldt ook voor agressieve schoonmaakmiddelen en andere metalen  gereedschappen.

Mochten het mandje en de pan niet (meer) fris ruiken. Dan kunnen deze worden ingesmeerd met citroensap. Citroensap neutraliseert de geur en richt geen schade aan. Nadat het mandje en de pan zijn ingesmeerd met citroensap laat u het mandje circa 30 minuten staan. Tot slot spoelt u het mandje en de pan af en maakt u deze droog  met een zachte droogdoek.